December 8, 2021
Våga sjunga när andra lyssnar - Lösningar

Här kommer mina bästa tips för hur du ska komma tillrätta med din rädsla att sjunga inför andra.

Nu är snart julen här, och alla Luciatåg ska tränas in och det ska kanske sjungas snapsvisor och dansas runt granen. Barnen skrålar tipp tapp, och tänd ett ljus, och alla går och nynnar och är så glada över att julmusiken äntligen spelas i alla kanaler och överallt hela tiden. Så härligt! Eller? Inte för alla. Hur löser man problemet med att inte våga sjunga? Här kommer jag att lista några av mina tankar och lösningar.

Van eller ovan?

Jag var nyligen och coachade ett gäng som jobbar tätt ihop. De hade kommit på att de skulle ha ett Luciatåg, och alla ställde upp och skulle vara med. Mitt uppdrag var att de skulle få till sig en del bra tips och egentligen känna att de kunde genomföra det där tåget med en känsla av att det blev bra och inte pinsamt. Jag visste inte riktigt vad alla hade för inställning till sång, så jag började med en runda där de fick tala om det. Det var stor skillnad mellan deras upplevelser. Allt ifrån att de inte alls gillade att sjunga och inte hade gjort det egentligen någon gång sedan de var barn, till att de var multiinstrumentalister som älskade att ta ton. Det här gjorde att det fanns ett bra utgångsläge för alla. De ovana kunde stötta sig på de vana, och de kunde på så vis få hjälp att våga. Men hur löser man egentligen problemet med att inte gilla att sjunga och använda sin röst? Nu måste vi börja rota i vad sång egentligen betyder för dig.

Tidiga upplevelser

Många människor jag träffar säger att de blivit tystade som barn. De har varit med om det så kallade sångprovet i skolan, där man skulle sjunga inför hela klassen och få en bedömning av lärare. Dessa bedömningar verkar många gånger varit väldigt svartvita, antingen kan man sjunga, eller så ska man vara tyst. Synen på sångrösten har breddats genom åren, från att ha varit fast i att den klara rena ljusa damstämman eller den klangfyllda mansrösten har varit idealen, så finns det nu alla typer av röster som anses vara "bra". Dessvärre var det ofta så att det på sångprovens tid var de där perfekta rösterna som godkändes. Du kunde bli bortdömd för att du var hes, pipig, för tyst, eller för att du inte kunde hålla ton. Att inte kunna hålla ton är förstås det som de flesta förknippar med att "inte kunna sjunga" och är ofta anledningen till att man tystnar för resten av livet. -Jag är tondöv, så det är ingen mening. Känner du igen det?

Tondöv eller inte?

Nu är det så här, att det finns inte så många tondöva människor i världen. Man har räknat ut att det borde vara ungefär 4% av alla människor som är regelrätt tondöva. (Lyssna på det här superintressanta avsnittet av Kropp och själ i P1, som handlar om just det här med gehör och tondövhet.) Det innebär inte att du missar några toner när du sjunger, det innebär att du inte hör skillnad på några toner alls överhuvudtaget. Du kan inte höra hur Blinka lilla stjärna går och du kan inte återge det. Höga och låga toner låter likadant för dig. Så, kan du höra skillnad, så är du också träningsbar. Du har ett så kallat relativt gehör, och det kan man ha mer och mindre av. Det innebär att du hör toner men du har inte absolut gehör, vilket innebär att du vet exakt vilka toner som spelas eller sjungs utan att någon talar om det för dig. Många med absolut gehör ser tonerna i färger inne i tankarna när de hör dem. Verkligen intressant!

Vem jämför du dig med?

Alla vet vilka som sjunger bra och inte. Men det är väldigt individuellt vad man tycker. En del älskar Håkan Hellström, och andra påstår att han inte kan sjunga. Jag tillhör gruppen som uppskattar Håkan, och tycker att han kan sjunga, just för att han ju faktiskt sjunger rent och med uttryck. Däremot har han ju en modern röst, som inte faller in i den där gamla skolan där man skulle låta på ett speciellt sätt (se ovan). Till saken hör det här med vad man tänker om sin egen röst och vem man jämför sig med. Om jag hela tiden, varenda gång jag tog en ton skulle säga till mig själv att jag inte var lika bra som Ariana Grande, så skulle inte jag heller tycka att jag kunde sjunga. Om hon är måttstocken som jag ska mäta mig efter, så är jag körd. I mitt eget huvud i alla fall. För det är där det händer. Domen du lägger på dig själv, är så sträng, att den faktiskt kanske är lite löjlig när du tänker efter? Eller? Eller det behöver inte vara en superstjärna du jämför dig med, det kan vara en bror eller en syster, en mamma eller pappa, en kompis. Att ständigt gå omkring och göra det här mot dig själv, är förödande. Det hjälper dig inget alls. Sluta.

Vad ska du göra då? Börja med att Acceptera din röst. Den är din, och den är formbar. Rösten är ett fenomenalt instrument som kan göra väldigt mycket. Med träning och medvetenhet. Om du vet var dina begränsningar finns, då vet du också var du ska börja träna den. Och stöter du på patrull med hur du ska lösa problemen, så finns såna här röstnörder som jag :) Du får mer än gärna prova min gratis sångkurs här, för att komma igång.

Nya röstideal

Här kommer några fantastiska röster som jag tycker är sjukt bra att lyssna på när jag är lite missnöjd med hur jag låter. De är unika och väldigt tekniskt duktiga, men inte på det "gamla sättet". Då kan jag lyssna och minnas, att man inte behöver vara den mest wailande, eller tekniskt begåvade eller den som tar de högsta tonerna. Visst hjälper teknik och allt sånt, det är självklart och att träna medvetet gör dig bättre. Att härma andra är många gånger infarten till att hitta sitt eget uttryck. Dessutom ska sång komma från hjärtat. Hitta din röst, sjung som du är. Det är det viktigaste. Kom ihåg det.

Eldkvarn

Tomas diLeva

Björk

Laleh

Hur det blev med Luciatåget? Det blev jättebra såklart eftersom alla stöttade varandra och vågade ta sig an sina röster! De intressantaste iakttagelserna jag gör i mitt jobb är nog de där de som säger sig inte kunna sjunga har så fina röster. Utan att de själva kan uppskatta dem. Jag hoppas kunna ändra deras inställning och medvetenhet till en accepterande och omfamnande.

Anneli Björklund

Sång & röstcoach I sång för alla
läs mer
Du kanske också är intresserad av
News
Din guide till en grym sångrutin!

Anneli Björklund

Här får du en guide till att lägga upp en riktigt grym daglig sångrutin som hjälper dig att hålla sångrösten i trim!
News
Kulningkurs 2022

Anneli Björklund

Vill du lära dig kula? Då hittar du mina kurser för 2022 här!
Följ på Instagram

@sangforalla

Copyright © 2020 Anneli Björklund. All rights reserved.
Sida skapad av: Kreation Studio