September 15, 2021
Den folkkära körsången - Är den fortfarande viktig?

Kommer körsång att vara stort i Sverige om 10 år? Finns det tillräckligt med folk som pratar om hur roligt det är att sjunga i kör? Får våra barn veta hur kul det är, vilken gemenskap man kan få, vilka kompisar? Vilken snudd på magisk känsla musiken kan ge?

Körsång är Sveriges största folkrörelse, med nästan 600 000 utövare, står det på Wikipedia. Tänk att det är så många som vecka efter vecka, år efter år går till sina övningar och sjunger tillsammans. Vilken gemenskap det är! Den som inte har sjungit i kör kanske inte tycker det här är så märkvärdigt, och förstår inte grejen, men för så många är det här höjdpunkten på veckan. Samtidigt verkar föryngringen i körerna gå långsamt. Lite för långsamt. Jag ställer mig frågan om de yngre generationerna, 80-lister och yngre, inte kommer att ta det här vidare? Är körsången inte en naturlig gemenskap för oss längre? Varför har det i så fall blivit så?

Kör för mig

Under mina år som verksam körledare efter examen så har jag mött så många sångare, och så många olika konstellationer av människor som sjunger tillsammans, och när jag tänker på det så har det alltid funnits en längtan bland alla de här människorna. En längtan om att sjunga tillsammans. För det är något verkligt speciellt med det.

Jag har själv sjungit i olika körer ända sedan jag var 7 år gammal, faktiskt nästan utan uppehåll ända fram till för några år sedan. Anledningen till att det då tog slut var att familjen tog allt mer tid, och mitt musikutövande blev på arbetstid. Jag har alltid tyckt att det bästa med kören har varit att få uppleva klangen och harmonin som blir när man sjunger stämmor tillsammans. Det roliga med att kunna hålla sina toner med de andra bredvid och att följa dirigentens minsta vink. Det blir ett konstverk varje gång man är på konsert och allting bara klaffar, och tonerna svävar iväg genom rummet i som ett balsam för själen. Vibrationerna i luften fortplantar sig i varje människa och blir en del av deras väsen också, om så bara för en liten stund. Att sjunga kör är att ge tillbaka till alla som lyssnar. Dela med sig av den musik vi alla har inom oss.

Photo by Omar Flores on Unsplash

Är körsången på väg att dö ut?

I dagens samhälle märker jag alltmer att unga vill isolera sig med sin musik och inte tycker att sång är så coolt, förutom om man är svinbra och är en bra solist, som slår på TikTok, Idol eller annat liknande forum. Min uppfattning är att sång ses som något elitistiskt, som man antingen kan eller inte kan. Då finns det inte heller utrymme för att ha i tankarna att man ska sjunga i kör, för; det är det väl bara gamla människor som gör? Eller har jag fel? Om du är tonåring och läser det här inlägget, kan du berätta vad du har för åsikt om det här? Jag vill så gärna veta.

Alla körsångare behöver varandra.

Jag baserar mina åsikter på hur det har pratats i skolan när jag jobbat som musiklärare. Om jag som lärare skulle kunna vara den mest inspirerande av alla så kanske jag skulle kunna locka fler till sångens underbara uttrycksvärld, men jag har upplevt att jag inte haft tid för det. Svenska elever har idag 40 minuter musik på en vecka. Alltså en enda lektion. En del skolor har dubbellektioner varannan vecka. Det är så svårt att få till någonting då. Hur ska den svenska kulturens körsång kunna fortsätta? Kommer det kunna fasas in nya generationer? Elevens val har tagits bort, till fördel för mer undervisning i teoretiska ämnen, suck, så den möjligheten finns inte heller kvar.

Fritidsaktiviteter

Det som återstår är fritidsaktiviteter i form av ungdomskörer, tjejkörer, barnkörer, killkörer, musikalgrupper osv. Här där jag bor, i Ångermanlands inland, finns det väldigt få sådana aktiviteter, och de som finns är för det mesta centrerade till de större samhällena. En annan aspekt som inte gynnar kulturklimatet är att aktiviteterna oftast förväntas vara gratis att delta i då Kulturskolans och Svenska kyrkans aktiviteter finansieras på annat vis än med avgifter direkt från privatpersoner. Om det då kommer företagare och erbjuder aktiviteter mot en avgift, upplever jag att det i alla fall för många barnfamiljer blir en direkt stoppkloss, eftersom kultur många gånger inte känns värt att betala för. Det här är som sagt endast mina egna funderingar och i viss mån upplevelser, och inte fakta från statistik, så jag skulle gärna vilja ha era åsikter och skapa samtal kring detta. Är kultur för unga värt att betala för?

Foto av Pavel Danilyuk från Pexels

Är kör för alla?

Jag som inte kan sjunga, kan jag verkligen sjunga i kör?

Många kanske ställer sig den frågan när man nu ÄNTLIGEN får börja sjunga i kör igen efter 1,5 års restriktioner och rekommendationer (här är de nuvarande 210901). Jag har själv startat upp mina två Rock- och popkörer i Näsåker och Sollefteå, men med ett begränsat antal sångare för att fortfarande kunna hålla lämpliga avstånd och bra luft i lokalen. Det är så himla kul att det varit så stort intresse att jag till och med har en liten kölista! Det finns ett otroligt sångsug hos folk nu! Jag är så tacksam!

Inför varje körstart så är det alltid några som är nyfikna på kören och frågar mig om de verkligen platsar, de, som tycker sig "inte kunna sjunga" och känner sig för dåliga för att sjunga tillsammans med de andra som de menar är mycket bättre, och kan det där. Mitt enkla svar brukar då vara; Klart att du ska vara med!

Visst är kör en "precisionssport" eftersom det handlar om lagarbete på hög nivå, och att vara rätt så exakt i hur man sjunger. Men, som så mycket som har med sång att göra så är det också en process att komma igång med och att komma in i, och utvecklas tillsammans med. Det jag märkt är att alla körsångare behöver varandra. Även om vissa inte sjunger rent eller tillräckligt starkt för andras smak hela tiden, så blir det enligt min erfarenhet skillnad med tiden man spenderar i en kör. De flesta (men inte alla) som kämpar med att hitta tonerna brukar så småningom göra det med hjälp av olika övningar från ledaren och personligt engagemang i sin sång. Även om det kan ta väldigt lång tid. Kören blir också med tiden en otroligt stark gemenskap om den sköts på rätt sätt av sin ledare. Körsångare behöver lära känna varandra, skratta tillsammans, känna igen varandras röster och lyssna på varandra. Det är en fin liten biotop som skapas, med många aspekter som ska fungera för att kören ska hamna i sitt bästa ljud och i harmoni.

Bli en bra ambassadör

Så för att summera mina funderingar kring körsångens viktiga roll i människors liv, så hoppas jag verkligen att vi körledare och körsångare ska lyckas vara bra ambassadörer för hur välgörande och viktigt det kan vara att sjunga i kör. Prata med dina barn om kör, låt dem följa med, sjung tillsammans, gå på körkonserter, kolla på körer på youtube, kolla på PItch Perfect, vad som helst som lyfter fram kösång som något som det verkligen är, något positivt och fantastiskt! För som forskningen visar, så är körsång rent fysiskt, i din kropps hormonella nivåer, välgörande och hälsosamt! Ta in det. Dina hormoner förändras till det bättre. Det är alltså inget lull-lull och flum, utan riktig forskning.

Anneli Björklund

Sång & röstcoach I sång för alla
läs mer
Du kanske också är intresserad av
News
Mjölk = slem i halsen?

Anneli Björklund

Lär här om du undrar över hur det egentligen är med det här att dricka mjölk och bli slemmig i halsen.
News
Kulningkurs 2022

Anneli Björklund

Vill du lära dig kula? Då hittar du mina kurser för 2022 här!
Följ på Instagram

@sangforalla

Copyright © 2020 Anneli Björklund. All rights reserved.
Sida skapad av: Kreation Studio