April 27, 2021
Din guide till en grym sångrutin!

Här får du en guide till att lägga upp en riktigt grym daglig sångrutin som hjälper dig att hålla sångrösten i trim!

Nyckeln är att börja smått, kort och med övertygelse. Inga nyårslöften som du aldrig kommer hålla. För det gör faktiskt inte de flesta. Inte så länge i alla fall.

Det du kommer få här är en effektiv metod för att faktiskt lyckas med det du tar dig för. Du bestämmer hur det går såklart, men det vi ska göra är att börja en rutin så att den inte känns jobbig efter bara några veckor. Egentligen tycker jag att du skulle kunna använda den här metoden på andra vanor som du vill starta. Meditation, träning, dagsboksskrivning, blomvattning, you name it! En bra rutin blir efter ett tag just det, en vana.

Kanske är det en dag då du bara vill sjunga för att det är så härligt. Då gör du det!

Bygg en stadig rutin och balansera den väl. Photo by Bekir Dönmez on Unsplash

Bestäm dig

Börja med att säga till dig själv att du vill göra det här. Det är så viktigt att du har ditt eget driv och gör det här för din egen skull. Tänk inte på vad andra tycker om hur du sjunger, det här är din grej!

Korta stunder

Bestäm när på dagen du ska sjunga och bestäm hur länge.

Ta en kort stund den första tiden, säg en vecka, innan du håller på längre. 5-10 min räcker! Varför? Jo, missar du något eller några dagars övande så kommer du till den här -Äh va tusan, det här gick ju inte, skit samma!, och så blir det inget mer på ett tag tills du tar tag i det igen. Kanske. Så att sätta upp en superkort tid, gör att det görs. Skulle du missa några gånger, kom tillbaka igen utan att döma dig själv. Det är inte hela världen. Skit samma om du inte sjungit på två veckor, börja igen, ge dig själv utrymmet, och den glädjen i tillvaron. Då har du istället kanske identifierat vad det var som gjorde att det inte funkade den gången. Prova att byta tidpunkt på dagen, plats, eller något annat. Då kan det funka bättre.

Sätt en påminnelse på telefonen! Gärna en liten stund före så att du kan förbereda dig och eventuellt andra på att du ska göra det här.

Var noga med tekniken

Känn efter hur din röst svarar dig. Är du pigg i kroppen är ofta rösten med, men är du trött kan det kännas motigt i halsen också. Hela du hänger ju med i alla svängar. Slemhinnor och muskler mår bäst av att vara i trim, återfuktade och motionerade.

Var därför alltid noga med din sångteknik. Stöd, andning, hållning etc.

Var effektiv - om du vill

Om du har ett röstproblem du vill lösa så gå direkt på det. Använd dina övningar till att jobba med det problemet direkt och inte för specifik uppvärmning. Då har dina 10 minuter redan flugit förbi. Tycker du att det är svårt att veta hur du ska göra? Kontakta mig för en lektion online så går vi igenom din röst och vilka övningar som du behöver!

Behåll glädjen!

Kanske är det en dag då du bara vill sjunga för att det är så härligt. Då gör du det!

Photo by Miguel Bruna on Unsplash

Nu har du upplägget klart! Bestäm dig, ställ in påminnelsen, sjung effektivt och med glädje i några minuter, KLART!

Dags att börja! Kör!

Tagga mig gärna på Instagram @sangforalla och/eller Facebook om du gillar det här och dela inlägget eller låt mig se hur det går med övandet! Det är så kul med återkoppling och feedback, och bäst av allt att få höra er sjunga!

Anneli Björklund

Sång & röstcoach I sång för alla
läs mer
Du kanske också är intresserad av
News
Den folkkära körsången - Är den fortfarande viktig?

Anneli Björklund

Kommer körsång att vara stort i Sverige om 10 år? Finns det tillräckligt med folk som pratar om hur roligt det är att sjunga i kör? Får våra barn veta hur kul det är, vilken gemenskap man kan få, vilka kompisar? Vilken snudd på magisk känsla musiken kan ge?
News
Mjölk = slem i halsen?

Anneli Björklund

Lär här om du undrar över hur det egentligen är med det här att dricka mjölk och bli slemmig i halsen.
Följ på Instagram

@sangforalla

Copyright © 2020 Anneli Björklund. All rights reserved.
Sida skapad av: Kreation Studio