August 2, 2021
Förbered dig för din spelning - den oumbärliga listan

Här kommer min checklista för att strukturera upp sig inför sin spelning. Från samtalet som förändrar tillvaron, och hela vägen till scengolvet!

Ring, ring! - Hallå?

-Ja men hej det är jag. Du, du som är så bra på att sjunga, skulle inte du vilja sjunga på mitt bröllop/mitt barns dop/min födelsedagsfest/min svågers kafferep/min sommarstugeinvigning?!

-Jag?! Ja, va kul! (inre kaos pågår - Hur ska jag klara det här? Vad vill de att jag ska sjunga? Varför just jag? Är jag hemma då? Klarar jag det? Ja det gör jag, eller? Vad ska jag ha på mig? Måste jag sjunga utantill? Hur ska jag fixa komp? A capella? Ska jag ta betalt? Är jag värd det? Jag har scenskräck!!)

-Härligt! Jag visste att du skulle säga ja, du är grym! (rabblar detaljer om eventet) Hej så länge då!

Klick.

Möjligheter

Men wow! Du fick just en spelning! Grattis! Så himla kul! Det du ska göra nu är att förbereda dig. I det här inlägget kommer du få de bästa tipsen jag kan komma på! Jag anser nämligen att det är superviktigt att vara förberedd. Du kanske hört andra, eller dig själv säga, -Nä men jag bara kör och så får det gå som det går.

Min erfarenhet är att det funkar för de som är superrutinerade. De har förberett sig i årtionden. Och, bara för att man säger så, betyder det inte att man faktiskt förbereder sig på sitt eget lilla sätt ändå. Det är inte alltid något man skyltar med eller som syns.

Den oumbärliga listan

Hur ska du då göra? Jag kommer här att ge dig en lista som är så heltäckande att du bara inte kan misslyckas om du följer den. Lite kaxigt sagt kanske, men jag vet att den funkar. Jag har gjort några av mina bästa spelningar när jag gjort de här grejerna innan. Och nu snackar jag inte om saker du gör samma dag som du ska genomföra själva giget. Utan sånt som du börjat med från den stunden att du fick samtalet här i början.

Mentalt fokus

Nummer ett på listan är mental fokus. Vaddå säger du? Ska jag inte lära mig låten först? Nej. Det du ska göra först är att ta dig samman. Tänka igenom vad som precis hänt. Du tackade ja till en spelning, och nu ska du ta dig an den. Därför måste du säga ja till dig själv och din förmåga också. Där finns nyckeln till att du kommer klara det här. Ta en stund och säg ja till dig själv. Verkligen på riktigt. Högt, eller tydligt i huvudet. JAG KOMMER GÖRA DET HÄR. JAG KLARAR DET HÄR. JAG VILL DET HÄR.

Inse fakta om dig själv

Jag fick ett inspirerande samtal för några dagar sedan, som kom att handla om att våga. Personen i luren skulle sjunga för folk för första gången på flera år och ville ha min hjälp att förbereda sig. Visst sa jag, det fixar du och jag! Hen hade insett fakta om sig själv. Rösten var inte där hen ville att den skulle vara, så hen sökte svar utanför sig själv. Det är alltid bra att vara kritisk, utan de insikterna utvecklas man aldrig. MEN, det är såklart med måtta man ska jobba med felsökandet.

Ta kontroll över din andning. Andas långsamma, djupa andetag ner till magen

Lär dig musiken/låten

Nu kommer vi till det där som de flesta hoppar till först. Jag menar de här två ovanstående punkterna tar inte lång tid. Så du är förmodligen på jakt efter låten redan samma dag. Hur man lär sig en ny låt finns det många metoder för. Läs här hur jag brukar göra. Utantill är förstås alltid att föredra. Ju mer du övar, desto bättre blir du! Har du inte så lång tid på dig att det är helt omöjligt att hinna lära sig den utantill, så är det helt okej med papper och noter tycker jag.

Utrustning & klädsel

Vad du behöver för utrustning är viktigt att ha koll på. Mikrofon, stativ, notställ, kabel. Det kan vara så att lokalen du ska spela i inte har någon utrustning alls, eller så finns några grejer som du kan använda. Ta reda på det här i god tid innan giget så att det inte blir några stressiga stunder när man försöker fixa sånt i sista minuten. Gör helst så att du har direkt kontakt med den som sköter lokalen så att du får all information på en gång. Samtala sedan med den som gett dig spelningen. I somliga fall är det samma person. Om du inte äger egen utrustning och du tänker dig att det här inte är sista gången du kommer sjunga och spela någonstans så är mitt tips att kolla efter en begagnad mikrofon. Jag har alltid gillat Sure Beta58. Det är en fin allround-mikrofon!

Scenkläder

Vad gäller scenklädsel så är det viktigaste att du känner dig bekväm, men är det fråga om ett evenemang med klädkod så ska man naturligtvis respektera den. Fråga gärna en extra gång om du är osäker på vad som gäller. Av egen erfarenhet har jag med mig två par skor om jag ska ha högklackat när jag spelar. Det brukar bara liiite vanskligt att ta sig dit i finskorna eftersom det kan vara både gaspedaler, grusgångar, gräsmattor och lera innan man står på scenen (här ska nämnas att jag är en riktig klackälskare, så det här är största allvar :) ).

Redo! Bara andas

Så nu ska det bara var att tuta och köra! Sen kommer det såklart nerver med i bilden. Det gör det för de flesta. Men, är du väl förberedd så kommer det att kännas mer hanterligt. Kom bara ihåg att andas, det brukar vara det första att stryka på foten, och man skakar på konstiga ställen. Att börja andas grunda korta ytliga andetag gör att du får för lite syre till kroppen och dina muskler börjar skaka för att de har för mycket energi. Du blir uppe i varv helt enkelt, och du har ingenstans att göra av med den. Det bästa då är att ta kontroll över din andning, andas långsamma, djupa andetag ner till magen. In genom näsan och ut genom munnen.

Har du någon spelning i sommar?

Nu när restriktionerna lättar upp så kan vi ju äntligen komma ut igen!!

Lycka till!

Anneli Björklund

Sång & röstcoach I sång för alla
läs mer
Du kanske också är intresserad av
News
Kulningkurs 2022

Anneli Björklund

Vill du lära dig kula? Då hittar du mina kurser för 2022 här!
News
Den folkkära körsången - Är den fortfarande viktig?

Anneli Björklund

Kommer körsång att vara stort i Sverige om 10 år? Finns det tillräckligt med folk som pratar om hur roligt det är att sjunga i kör? Får våra barn veta hur kul det är, vilken gemenskap man kan få, vilka kompisar? Vilken snudd på magisk känsla musiken kan ge?
Följ på Instagram

@sangforalla

Copyright © 2020 Anneli Björklund. All rights reserved.
Sida skapad av: Kreation Studio