August 2, 2021
Hur du bäst lär dig en ny låt

Min metod för att bäst och snabbast lära in en låt så att den sitter där när du behöver den!

Åh vilken bra låt! Den vill jag sjunga! Och man sjunger och sjunger och sjunger. En del låtar fastnar direkt och lyfter en till skyarna av lycka, medans andra är sådär konstigt svåra att komma ihåg. Man kan bara inte komma ihåg hur andra versen börjar, eller vilka ord som byts ut i refrängen på slutet. Har du funderat över hur du skulle kunna lära dig på det allra effektivaste, och grundligaste sätt? Det har jag. ;) Du ska få mina allra bästa tips här!

Innan du börjar lyssna ordentligt på låten, hitta texten så att du kan ha den framför dig.

Metoden

Jag har provat många olika sätt att repa in låtar på, men fastnat för ett speciellt tillvägagångssätt. Det jag vill passa på att säga är att det funkar för mig. Förhoppningsvis funkar det lika bra för dig. Men jag garderar mig lite här eftersom vi alla lär oss på olika sätt. Jag kommer skriva alternativ som jag kan komma på för er som kanske har någon läs- och skrivsvårighet eller så.

Innan du börjar lyssna ordentligt på låten, hitta texten så att du kan ha den framför dig.

Lyssna

Jag brukar börja med att ta reda på hur låten går så att jag får en helhetsbild av vad som händer i den. Vad är det för form, alltså när kommer verser/refränger/stick. Jag börjar lyssna på hur melodin låter, och sjunger med i texten framför mig. Du kommer också att märka om du tycker att tonarten på låten passar dig, alltså om den ligger för högt eller för lågt för din röst.

Jobba med texten

När man sen kan melodin bra texten lite grann, så är det dags att djupdyka ner i orden.  Skriv av hela texten för hand på ett annat papper. Detta för att få se orden många gånger i lugn och ro. Stöter du på ord som du inte känner till eller är säker på hur de uttalas, stanna vid dem och ta reda på det! Det här är jätteviktigt eftersom det kan påverka hela ditt framförande till slut. Varför kommer jag till senare. Google översätt har en ljudfunktion som gör att du kan lyssna på hur ordet uttalas. Härma och lär in.

För att det ska bli så effektivt som möjligt ska du inte öva hela låten från början till slut hela tiden.

Vad handlar låten om?

Nu kommer vi till det som jag tycker är det allra roligaste. Det som gör hela grejen med att sjunga låten så kul! Interpretationen. Inter-preta-vad? Jo alltså vad som händer i låtens handling och hur du gestaltar det. Det här är egentligen en väldigt stor punkt, och den kommer jag att skriva mer om en annan gång mer ingående, men nu vill jag att du ska få veta det mest grundläggande.

Red ut vad texten berättar, vad den handlar om.

Bestäm sedan hur du tolkar detta och tänk ut hur du ska gestalta detta. Med hur du sjunger, rör dig och använder ditt ansiktes alla möjligheter till uttryck.

Om du fortfarande tycker att det är svårt att komma ihåg och sätt ihop allt så att det passar dig - Hitta på ett fejkat sammanhang. Fake it 'til you make it! Man spelar teater helt enkelt. Gör det tillräckligt inlevelsefullt, och ingen märker skillnaden. :) Det är inget fel med det, det är konstnärligt.

Sätt ihop - övaövaövaöva

Nu så. Nu har du alla element du behöver för att låten ska bli fullständig. Hur du övar är dock också viktigt. För att det ska bli så effektivt som möjligt ska du inte öva hela låten från början till slut hela tiden. Du ska dela upp den i bitar. Börja med det som är svårast och som du förstår att du kommer att behöva jobba mest med. Kanske en passage med knepiga toner. Eller den där texten som bara inte vill sätta sig.

Öva heller inte alldeles för långa stunder. Du kommer märka hur det blir då: Inget blir bättre utan du hamnar på en platå och börjar bli lite less.

Så öva lagom länge.

Sammanfattningsvis

Vill du lära dig en låt snabbt och grundligt så att du kan den och bemästrar den så lyssna in melodin ordentligt, lär dig texten så att du förstår den helt och fullt, och uttryck sedan det låten handlar om när du sjunger.

Jobbar du med någon låt just nu? Låt mig veta i kommentarerna här nedanför.

Lycka till!

Anneli Björklund

Sång & röstcoach I sång för alla
läs mer
Du kanske också är intresserad av
News
Våga sjunga när andra lyssnar - Lösningar

Anneli Björklund

Här kommer mina bästa tips för hur du ska komma tillrätta med din rädsla att sjunga inför andra.
News
Den perfekta sångkursen för dig!

Anneli Björklund

Vill du lära dig sjunga men har inte tid/möjlighet att åka till någon sångpedagog eller tycker att det är bäst att få vara hemma för dig själv och lära dig saker? Då är det här för dig! En sångkurs online som du kan göra helt i din egen takt och som just nu är helt gratis!
Följ på Instagram

@sangforalla

Copyright © 2020 Anneli Björklund. All rights reserved.
Sida skapad av: Kreation Studio