February 10, 2022
Hur du gör för att sjunga med känsla

Har du funderat på vad det egentligen är som gör att vissa sångare som du gillar, bara får det att rysa i hela kroppen, eller att deras ord träffar dig helt utan filter, bara går rakt in? Du vet ju att de sjunger med känsla såklart, men hur gör de för att få till det? Fortsätt läsa så ska jag förklara.

Vad är det egentligen som gör att man kan sjunga med känsla? Hur får man det att synas vad man känner? Måste man kunna spela teater? Nja, lite både och skulle jag säga. Det finns många nyanser i det hela och många knep man kan ta till för att nå ut. Här listar jag några.

Photo by petr sidorov on Unsplash

Vad betyder låten för dig?

Det första du ska göra när du tar dig an en ny låt som du verkligen gillar, är att fundera över vad du gillar med den. Det kanske är beatet, melodin, eller texten som fångat dig. Många gånger när jag gjort det här så har det varit själva beatet med ackorden och harmonierna tillsammans, alltså själva musiken som gjort det för mig. Så då när jag bestämt mig för att sjunga låten kommer jag till texten. Där har jag ibland helt fått tänka om när det gäller om jag överhuvudtaget ska sjunga låten. För, helt plötsligt, när jag läst texten, så blev inte låten likadan! Den kanske blev banal, eller för ledsam, eller alldeles, alldeles underbar. För några gånger har det faktiskt klickat ännu mer när jag förstått innehållet i berättelsen. -Åh den här låten handlar ju om mig, har jag tänkt och sjungit som om det inte finns någon morgondag.

En låt ska helt enkelt kännas rätt för dig, något du kan identifiera dig med på något sätt. Såklart kollar du upp vad alla ord betyder också. :)

innerst inne så finns det alltid en äkthet, så länge du själv har en varm känsla för det du fått i uppdrag och gentemot dina lyssnare.

Äkta känslor?

Alla dagar är inte likadana för någon. Vi har olika humör på olika dagar, och det är nästan som att varje dag är ett nytt liv. En ny chans. Men vi ska sjunga samma låt, det är vårt uppdrag just här och nu. Så, den där dagen då du inte känner det där bubbliga som finns i låten, vad gör du då? Ja du kan inte ställa in giget, det är ett som är säkert. Dopet, bröllopet, eller festen väntar inte på att du ska få feeling. -Näe, men jag känner inte låten idag, kan vi ta det imorrn istället?

Det är nu du samlar dig. Det är nu du tänker på andra än dig själv. Din publik, de som uppskattar dig så mycket att du fått uppdraget att förgylla deras liv en stund med din röst. Då kommer gnistan tillbaka lite, det har jag själv upplevt flera gånger. Du knyter an lite grann till känslorna i låten för en stund. Kanske att du måste tvinga fram dem lite konstlat, men det gör inget. För innerst inne så finns det alltid en äkthet, så länge du själv har en varm känsla för det du fått i uppdrag och gentemot dina lyssnare.

Photo by Austin Neill on Unsplash

Spegel spegel på väggen där....

...hjälp mig att öva så att jag ser hur jag är. Just det, din bästa kompis spegeln. Inte? Okej, jag fattar, superjobbigt. Men, ack så viktigt, säger sångfröken. Det är här du utvecklas. När du sjunger låten, och går in i känslorna som texten behöver, så behöver du kolla hur du gör dem. Det kan behövas mer uttryck, eller kanske mindre. Rynkar du pannan? Ler du? Ser du rädd ut? Allt handlar om att du får se det din publik får se.

När jag gick på gymnasiet hade jag inte modet eller självinsikten att veta hur jag skulle röra mig, och jag fick ofta tipset att jag skulle sträcka ut en arm eller så för att få något att hända i uppträdandet. Jag tyckte alltid att det kändes superkonstigt och helt onaturligt. Inget med att röra armarna kändes motiverat. Men det hade att göra med att jag inte var känslomässigt redo. Jag var för nervös, och inte med i musiken. För spänd, och med alldeles för många tankar snurrandes.

Mind over matter

Den verkliga feelingen och uttrycket av känsla i din sång, kommer när du kan vara ett med det du vill förmedla. Utan att några andra tankar tar över. Och det kräver övning. Utsätt dig för det, och processa och utvärdera vad som händer. Samla dig, börja om. Då kommer de där hand och armrörelserna, ansiktets uttryck och röstens kärna av sig själv.

Vill du ha hjälp med de här grejerna? Då finns jag här. Välkommen att boka en träff redan idag!

Anneli Björklund

Sång & röstcoach I sång för alla
läs mer
Du kanske också är intresserad av
News
Mjölk = slem i halsen?

Anneli Björklund

Lär här om du undrar över hur det egentligen är med det här att dricka mjölk och bli slemmig i halsen.
News
Min röstresa

Anneli Björklund

Här skriver jag om hur jag sjungit hela mitt liv, på olika plan och med olika förutsättningar. Hoppas att du kommer att ha glädje av det jag delar, och kom gärna med förslag om vad du vill läsa mer om!
Följ på Instagram

@sangforalla

Copyright © 2020 Anneli Björklund. All rights reserved.
Sida skapad av: Kreation Studio