August 4, 2021
Kan alla sjunga?

Att sjunga är något alla har en åsikt om. Kanske är det något man alltid gjort och tyckt om, eller så har man alltid velat men inte vågat på grund av något någon sagt. -Du kan inte, ställ dig längst bak och mima. Här får du svar på hur det egentligen ligger till med det här med vår sångförmåga!

Kan alla sjunga?

Sjunger du mycket och gärna, eller är du en som inte alls vill öppna munnen i något som skulle likna sång? Alla har en åsikt om sång och vad det är att kunna sjunga, och svaren skiljer sig ganska mycket mellan olika personer. Varför är det då så himla olika vad vi tycker? Och kan alla sjunga? Jag ska försöka svara utifrån mina egna erfarenheter som sångpedagog, som musiklärare i grundskolan, mamma, medmänniska och sångerska.

Vad tycker du själv? Kan du sjunga?

En del svarar tvärt NEJ! Absolut inte, jag kan inte hålla en ton alls! Andra säger, tja, jo men det kan jag nog, men jag känner mig inte säker, sjunger mest för min egen skull. Och en del säger, jo men det kan jag väl, det är kul!

En del tystnar tills de känner sig mogna att ta steget att lyssna på sin inre längtan att få sjunga.

Vad är sång för dig?

Det här är något att fundera en stund över. Vad är sång för dig? Vem kan sjunga, vad är måttstocken?

Är den som kan sjunga den som alltid sjungit ända sedan barnsben och alltid varit säker på tonerna och har en vedertaget "vacker" sångröst? Den som alltid sjungit självmant och sjunger fint, "har det" från början. Typ alla lyckade artister genom historien, alla man hör sjunga och gillar.

Eller är det lite grumligare? Är den som kan sjunga den som gärna sjunger men som ändå inte har den snyggaste sångrösten, men har känsla i sin röst så att folk lyssnar när den börjar ta ton?

Eller den som sjunger för att den vill, kan hålla ton, men inte för den delen tar första bästa chansa att stå på scen och visa sin sång för alla? Som använder sin sång för sig själv och för sina närmaste?

Det här är viktigt att tänka igenom eftersom det är väldigt individuellt vad man tycker. Kanske är det så att man håller med om alla de här tre påståendena, men när det kommer till ens egen sångröst så dömer man väldigt hårt. Man tycker kanske att det är helt okej om andra inte sjunger helt rent eller har den finaste rösten, men att man dras med och tycker om sången när de gör det. Men jag själv, nej nej, jag måste vara den som bekräftar att alla inte kan sjunga!

man sjunger även fast man säger till sig själv att man inte kan.

Den självkritiska hjärnan

Visst är det underligt? Det här med självkritik. Vi är de som är sämst eller bäst, allt eller inget. Ibland väldigt mycket samtidigt, både bra och dåligt.

Jag har hört så många röster i mitt liv, och så många av dem har funnits i en människa som inte är nöjd med den. Som inte tycker om den, men som ändå sjunger. Det är där den stora grejen är. Att man sjunger även fast man säger till sig själv att man inte kan. Då har vi kommit till pudelns kärna. Den verkliga innebörden av det här beteendet är att vi som människor använder vår röst som ett uttryck för våra väsen. Vi behöver det, och därför låter vi inte vår intelligens stoppa oss helt och hållet.

Många gånger har vi låtit andra bestämma om vi kan sjunga eller inte genom att de kommenterat när vi sjungit som barn. Den som får uppmuntran fortsätter såklart, och bygger ett självförtroende som är starkt, medan den som får kommentaren; -Eh, du ska nog inte sjunga så starkt, eller ,- Du sjunger ju inte rätt!" blir väldigt osäker på vad det är som händer när den sjunger. Den kanske inte alls har samma tänk om hur det låter som omgivningen har! Då kommer de där orden som en chock och man blir väldigt ledsen. En del tystnar för livet. En del tystnar tills de känner sig mogna att ta steget att lyssna på sin inre längtan att få sjunga.

Varför sjunger vi falskt då?

Men säger du, jag kan inte träffa tonerna! Det blir inte som jag tänker mig att det ska bli. Eller så blir det inte som någon annan säger att det ska bli. Jag hör inte när det blir fel! Total förvirring.

Det finns fler anledningar till att vi inte träffar tonerna.

  1. Ditt gehör, alltså hur du hör musik, är inte så tränat som det behöver vara.
  2. Du har inte tillräcklig kontroll över din röst. Du vet inte vad din röst kan och din teknik brister.
  3. En kombination av 1 och 2. Ditt gehör behöver kopplas ihop med vad din röst gör.

DET HÄR ÄR SAKER SOM GÅR ATT TRÄNA UPP!

Allas formbarhet

Vi föds alla med olika utvecklade förmågor. Men liksom att jag föddes med en bra förutsättning för att sjunga, föddes jag med mindre utvecklad motorik, och därför är jag inte lika bra på att dansa eller spela fotboll. Det här är också anledningen till att jag inte valt att satsa på de här sakerna. Dans och fotboll är roligt, ja, och jag vill på något sätt kunna det. Men eftersom det inte gått lika lätt så har jag istället satsat på det som jag känt mig bra på och fått beröm för. Så är det nog för de flesta tror jag.

Men faktum är, att om jag skulle ta danslektioner (vilket jag faktiskt gjort under en period) så skulle jag bli bättre! Jag märkte det då, jag lärde mig mer på kort tid. Såklart kämpade jag, både mentalt och fysiskt, med att fixa det. Men jag var så glad att jag gjorde det! Lyckan att få dansa gjorde att jag omstrukturerade mina tankar och valde att kämpa för att få göra det jag tyckte om. Jag ser mig inte som en dansare, jag vill ha det för mig själv, men jag tycker att jag har utvecklats, och jag är stolt över mig själv.

Sång är något man kan lära sig, förbättra och utveckla, precis som allting annat. Det är något människan har i sig, men med olika grundförutsättningar.

Vill du sjunga, ta tag i det!

Vill du sjunga, lära dig sjunga, uttrycka dig med din röst? Ta tag i det och omfamna processen det kommer att vara. Du kommer inte ångra dig. Jag har hört och mött så många som är så tacksamma för att äntligen ha fått verktyg för att kunna känna sig tryggare med sin röst. Det som är det mest underbara är att det jag hör (jag som inte är inne i ditt huvud) oftast är något helt annat än det du föreställer dig. Jag hör så mycket vackert, så mycket underbar sång, men som ratas av den som bär den. Det är märkligt och helt naturligt, men det är också därför jag älskar mitt jobb, att få dig att känna dig glad, säker och trygg med din förmåga att sjunga!

Jag hoppas vi hörs!

Anneli Björklund

Sång & röstcoach I sång för alla
läs mer
Du kanske också är intresserad av
News
Förbered dig för din spelning - den oumbärliga listan

Anneli Björklund

Här kommer min checklista för att strukturera upp sig inför sin spelning. Från samtalet som förändrar tillvaron, och hela vägen till scengolvet!
News
Kulningkurs 2022

Anneli Björklund

Vill du lära dig kula? Då hittar du mina kurser för 2022 här!
Följ på Instagram

@sangforalla

Copyright © 2020 Anneli Björklund. All rights reserved.
Sida skapad av: Kreation Studio