January 29, 2021
Mjölk = slem i halsen?

Lär här om du undrar över hur det egentligen är med det här att dricka mjölk och bli slemmig i halsen.

Har du hört att du får slem i halsen om du dricker mjölk? Det har jag, och det har varit en sån grej för mig att jag undvikit mjölk på dagar då jag vetat att jag ska sjunga eller prata mycket. Men vet du, det är en myt! Det är falskt! Vi har gått på denna falska nyhet i typ 800 år!

Åratal av anpassning

För mig som är en röstnörd, så är det här en grej som intresserar mig väldigt mycket. Det har pratats om detta ända sedan jag kom in i sångkretsarna på gymnasiet och man skulle börja öva sång på riktigt, bli lite proffsig. Då skulle man ha halsduk för att inte kyla ner rösten, äta gröna äpplen för att hålla en bra ph-balans i halsen, och låta bli att dricka mjölk på dagar man skulle sjunga. De två första grejerna är bra, men jag personligen har aldrig känt av att jag skulle bli slemmig i halsen av mjölk. Tacos och annan fet mat som pizza, ja, men inte mjölk.

Så nu många år senare har jag med det fantastiska internetets hjälp fått fram en massa information om hur det egentligen står till med det här.

Gammal tro

Så enligt en artikel som publicerades på www.livescience.com 2018 så är det här en myt som kan ha sina rötter så långt tillbaka som på 1200-talet då en läkare och filosof vid namn Moses Maimonides skrev att mjölk ger en känsla av tjockhet i huvudet. Men det är lite osäkert om det var just så det var. I samma artikel sägs att inom gammal kinesisk traditionell medicin har man också skrivit om att mjölk har en "återfuktande effekt och tjockare slem".

Men varför påstår man det här då?

Enligt ovanstående forskning så beror det på att när mjölk blandas med vår saliv så känns det slemmigare för att saliven och mjölken tillsammans förstärker mjölkens tjockhet och då blir det en känsla av en beläggning i munnen som kan få en att tänka att man blir slemmig i halsen.

En annan förklaring kan vara att mjölk frigör ett protein när den smälts i magen, och det proteinet stimulerar en gen som bidrar till att producera slem. Men, det sker i magen och inte i halsen. Det slemmet skulle bara kunna påverka halsen om man samtidigt har en infektion i kroppen. Då handlar det inte om en vanlig förkylning, utan någon allvarligare sjukdom.

Mjölk och kakor...Mmmm

Drick om du vill - det är lugnt

Alltså behöver du inte oroa dig för att dricka mjölk om du är orolig för slembildning i halsen. För det är inget som kommer att hända. Det är en myt.

Har du däremot slem i halsen så ska du förmodligen dricka mer överhuvudtaget. Slem är en indikation på att stämbanden är irriterade och producerar slem för att skydda sig. Du kan läsa mer om det här.

Vill du veta mer om det här så kommer här några länkar till forskning.

Den första länken leder till forskningsrapporten som skrivs om i artikeln jag länkat till i det här inlägget.

https://adc.bmj.com/content/104/1/91

https://www.allergy.org.au/patients/food-other-adverse-reactions/milk-mucus-and-cough

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2154152/

Ta hand om dig!

/Anneli

Anneli Björklund

Sång & röstcoach I sång för alla
läs mer
Du kanske också är intresserad av
News
Hur du bäst lär dig en ny låt

Anneli Björklund

Min metod för att bäst och snabbast lära in en låt så att den sitter där när du behöver den!
News
Den perfekta sångkursen för dig!

Anneli Björklund

Vill du lära dig sjunga men har inte tid/möjlighet att åka till någon sångpedagog eller tycker att det är bäst att få vara hemma för dig själv och lära dig saker? Då är det här för dig! En sångkurs online som du kan göra helt i din egen takt och som just nu är helt gratis!
Följ på Instagram

@sangforalla

Copyright © 2020 Anneli Björklund. All rights reserved.
Sida skapad av: Kreation Studio