December 21, 2021
Den perfekta sångkursen för dig!

Vill du lära dig sjunga men har inte tid/möjlighet att åka till någon sångpedagog eller tycker att det är bäst att få vara hemma för dig själv och lära dig saker? Då är det här för dig! En sångkurs online som du kan göra helt i din egen takt och som just nu är helt gratis!

Nu är den äntligen här, min sångkurs som jag jobba på i nästan ett helt år! Den som är till för just dig som vill bli en bättre sångare och som vill ha en röst som kan göra det du vill att den ska. I det här blogginlägget kommer jag att berätta vad som ingår i kursen och vad du kan förvänta dig för resultat.

Till kursen

Sångarens helhet

"Din sångkurs", är min alldeles egna kurs som jag byggt på ett helt speciellt sätt. Den är inte din vanliga sångkurs där det kanske fokuseras mest på röstens utveckling i sig, att du ska kunna ta högre toner eller waila snabbare. Nej, den här kursen går på djupet. Visst, den innehåller en hel massa teknikövningar, för de behövs också, men, den börjar direkt med det som ger den mest varaktiga förändringen för alla sångare. Den mentala och kroppsliga. vad ska det betyda, kanske du undrar? Jo så här menar jag:

Mentalt fokus

Den som sjunger har allt som oftast tusen miljoner tankar som snurrar runt samtidigt som man tar ton. Det är allt ifrån hur man känner sig i halsen, till hur man tar tonen, eller hur man misslyckades med densamma alldeles nyss. Sen börjar man kanske tänka på vad man ska äta till middag eller vad man ska se på tv. Då har man slutat sjunga medvetet för en stund, och plötsligt gör man "fel" igen, och blir less på att det inte funkar, går upp i stressläge, och kan inte lösa problemet. Då slutar det kanske med att du avslutar sångstunden i irritation eller en känsla av misslyckande och det är inte det vi utvecklas av. Så vikten av att kunna stänga av de flesta andra tankar och vara i stunden, sjunga medvetet och fokuserat är en del av kursen som jag valt att lägga vikt vid innan sångövningarna börjar. Det hela startar med att du ska ta en stund till att fundera över och skriva ner vad sång är för dig. Vad har det för innebär, vad väcker tanken på sång för känslor? Det kan finnas en några minnen och upplevelser som varit jobbiga, eller så är det inte några större negativa saker som kommer upp, utan du har en bra relation till din sång. Hur din startpunkt än ser ut så jobbar du utifrån den och bestämmer dig för att arbeta mot något positivt.

Det mentala fokuset är enormt viktigt eftersom det är du som är ditt instrument. Det sinnet gör, kommer till kroppen. Det kroppen gör, märks i rösten. De är för evigt oskiljaktiga, och måste därför jobbas med tillsammans för att du ska få en så bra utgångspunkt som möjligt.

Det sinnet gör, kommer till kroppen. Det kroppen gör, märks i rösten.

Kroppslig kontakt

Din kropp är olika från dag till dag. Det märks i din röst. Om du inte tänkt på det tidigare så kan du börja upptäcka det nu. De dagar du vaknar upp (?) efter en sömnlös natt, så kommer din röst att kännas väldigt annorlunda i jämförelse med en dag då du är utvilad. Den jobbar hårdare med en hel massa processer för att försöka fungera bra även utan sömnen, och kan då är inte rösten på topp.

Varför?

Energin är inte så hög, och den behövs för att du ska orka prestera i sång med en teknik som fungerar. Trötta kroppar och huvuden dippar ofta i intonering, alltså sjunger lite falskt för att man inte orkar ta i ordentligt. Lite sömn påverkar också vår vätskebalans, så har vi inte ordning på den efter en jobbig period eller natt så har du även där ett moment som påverkar.

Muskelspänningar

Är du spänd i dina muskler i påverkar det din hållning och din förmåga att andas djupt. Det tar även en mängd energi av dig. Jag har för egen del ibland spänningar längst med ryggraden, och de märker jag främst av genom att jag känner en tydlig trötthet. De lättar lite grann om jag lägger mig ner på rygg, drar upp benen så att fötterna är i golvet och fäller över åt ena sidan och ligger där några minuter. Sprak och knak säger det, och sen några minuter senare är jag inte lika trött längre. Nacke och axlar är speciellt hos sångare eftersom det är så nära själva röstapparaten, och i kursen kommer du hitta några övningar för att massera dem. Kolla gärna in på mitt Instagramkonto för att se några tips.

Finns spänningarna där så åker man rutschkana mellan tonerna och det låter inte alls som man hade tänkt.

Röstlig medvetenhet

Sen kommer vi till rösten. Det som väl är det man är här för så att säga. Den där personliga delen av en själv som det kan vara så häftigt och/eller så läskigt att uttrycka sig med. Jag har valt att fokusera på att göra dig medveten om vad din röst kan ha för olika så kallade register. Jag ska förklara vad jag menar.

Register och skarvar

Din röst består av olika delar som man kan kalla för register och som skiljs åt av flera skarvar. Det är det där man kan uppleva som ett avbrott i rösten, och ovanför eller under så låter rösten annorlunda. Det är dina stämband, senor och muskler som försöker jobba så att din röst ska kunna ta högre eller lägre toner, men som inte riktigt klarar av att tänja sig utan att "klonka" till. Det finns många exempel på hur en skarv kan låta, men det exemplet som jag alltid kommer att tänka på först är hur det låter i låten Zombie av the Cranberries (sång Dolores O'Riordan). Där används skarven som en superb stilistisk effekt. Men vill man inte ha den alltid och jämt och vill kunna bestämma över den, så krävs det medvetenhet och övning i sångteknik. Så i kursen kommer du att finna en hel del övningar för att hitta dina olika register och klanger, och tränar dem på olika sätt.

Rörlighet

Att kunna waila som Ariana Grande eller Whitney är drömmen för många (även för mig). Det man då behöver är en rörlig röst, och en röst utan onödiga spänningar. Jag har gjort några övningar för att träna upp det här och de finns i olika tempo så att man verkligen ska kunna öva på att vara avspänd på rätt ställen i röstapparaten samtidigt som man sjunger. Det är A och O för att det ska fungera. Finns spänningarna där så åker man rutschkana mellan tonerna och det låter inte alls som man hade tänkt.

Andas och sträck på dig

Improvisation

Sist ut i kursen kommer det som jag tycker är så kul, men som känns långt borta för många, improvisation. Det finns så många olika sätt att närma sig det här och jag ger er några metoder att börja med. Jag skulle vilja säga att det är med sånt här det blir musik! När man får släppa loss lite grann och göra det som faller en in, använda sin kreativa sida och känsla för musiken och rytmen. Till våren kommer det att komma en hel kurs som fokuserar bara på improvisation, "Improvisera mera!" och den kan man hålla utkik efter i mina mailutskick (prenumerera längst ner på den här sidan).

Hoppas vi ses online i kursen!

Sjung på!

/Anneli

Anneli Björklund

Sång & röstcoach I sång för alla
läs mer
Du kanske också är intresserad av
News
Kulningkurs 2022

Anneli Björklund

Vill du lära dig kula? Då hittar du min kurs för 2022 här!
News
Kan alla sjunga?

Anneli Björklund

Att sjunga är något alla har en åsikt om. Kanske är det något man alltid gjort och tyckt om, eller så har man alltid velat men inte vågat på grund av något någon sagt. -Du kan inte, ställ dig längst bak och mima. Här får du svar på hur det egentligen ligger till med det här med vår sångförmåga!
Följ på Instagram

@sangforalla

Copyright © 2020 Anneli Björklund. All rights reserved.
Sida skapad av: Kreation Studio