January 20, 2021
Tappat rösten? - 3 tips för dig som vill bli frisk snabbt!

Tappat rösten? Läs här om några olika anldeningar till att man tappar rösten och för att få 3 bra tips som gör dig frisk snabbt!

Tappat rösten? - 3 tips för dig som vill bli frisk snabbt!

Tillhör du den kategorin människor som ofta fått förkylningar som satt sig i halsen så att du tappat rösten? Eller att du ibland blir så hes att du kan prata mer på någon dag? Då är du inte ensam! Vi är så många som har det här problemet varje år, och det är som du vet inte kul, alls.

Här kommer jag ska hjälpa dig bli av med eländet lite snabbare genom att ge dig tre riktigt bra tips!

Varför blir det såhär?

Förkylning

Det finns många anledningar till att man kan tappa rösten. En av dem är, som jag nämnt här ovanför, en förkylning som sätter sig på stämbanden. Det som händer då är att du får ner ett virus i halsen som inflammerar stämbandens känsliga slemhinnor och får dem att svullna. Det gör att de inte längre kan svänga som de brukar. Stämband är nämligen väldigt beroende av att vara återfuktade och smidiga. Tänk dig att du skulle vricka foten, sen försöka springa på den. Det skulle inte funka eller hur?

Det är lite samma sak som att du försöker prata eller sjunga med stämband som är väldigt svullna, torra och irriterade. För det blir de när du är förkyld. Slemhinnorna och musklerna som de är gjorda av blir superstela och det gör ont när du använder dem. Ta detta som ett tecken på att det inte är någon bra idé att fortsätta försöka använda rösten innan det blivit bättre.

Överansträngning

Ibland behöver vi prata eller sjunga, eller på annat sätt använda rösten länge och mycket. Det kan göra att du känner dig trött i den, alltså att du börjar bli hes, eller får en känsla av motstånd i halsen där stämbanden sitter. Då är det väldigt viktigt att du tar det på allvar och inte fortsätter låta. Använder du dessutom en felaktig teknik när du sjunger eller pratar kommer du bli överansträngd mycket snabbare.

Felaktig teknik

Det här är vanligt. Många människor använder felaktig röstteknik när de pratar och sjunger, vilket i det långa loppet leder till att rösten tar stryk. Det kan visa sig genom att man helt plötsligt blir väldigt trött i rösten varje dag, får problem med mycket slem i halsen, och behöver hosta och harkla sig fler gånger om dagen. Om du misstänker att du tillhör den här kategorin, sök dig till en sångpedagog, eller logoped för att få lära dig använda din röst på ett hållbart sätt.

3 tips för att bli frisk snabbt!

1. Vila rösten. Med det menar jag, VAR TYST så mycket du kan.

Försök att hitta andra sätt att kommunicera än att använda rösten. Skriv, rita, eller gestikulera.

2. Drick vatten. Det spelar ingen roll om det är varmt eller kallt. Bara få i dig det!

Skaffa dig en vattenflaska i metall! Då får du inte i dig plastkemikalier om vattnet råkar bli lite varmt i flaskan.

3. Viska inte, det sliter mer på rösten än att ljuda ordentligt eftersom mer luft flödar förbi stämbanden utan att de stängs helt, och de blir då torrare.

Om problemet fortsätter

Om du har oturen att vara som jag, känslig i halsen, och med återkommande problem, då ska du söka hjälp hos vården. Om du inte blivit bättre efter tre veckors heshet så är det troligt att dina stämband blivit skadade på något sätt. En öron-näsa-hals-läkare kan titta på dina stämband och se om det blivit något slitage eller annat som behöver behandlas på annat sätt.

Sammanfattningsvis

En kombination av olika saker kan göra att du tappar rösten. Om du är förkyld, fortsätter att använda rösten, och dessutom använder den på ett felaktigt sätt så kan du vara säker på att rösten kommer att försvinna till slut. Det sämsta du gör är att fortsätta tvinga rösten att låta. Oavsett hur duktig du är på att ta hand om den. Spring inte på en stukad fot - prata eller sjung inte med svullna, inflammerade stämband. Så enkelt är det! :)

Så, var tyst, drick vatten och viska inte, så blir du frisk snabbare!

Ta hand om dig!

/Anneli

Anneli Björklund

Sång & röstcoach I sång för alla
läs mer
Du kanske också är intresserad av
News
Hur du bäst lär dig en ny låt

Anneli Björklund

Min metod för att bäst och snabbast lära in en låt så att den sitter där när du behöver den!
News
Den folkkära körsången - Är den fortfarande viktig?

Anneli Björklund

Kommer körsång att vara stort i Sverige om 10 år? Finns det tillräckligt med folk som pratar om hur roligt det är att sjunga i kör? Får våra barn veta hur kul det är, vilken gemenskap man kan få, vilka kompisar? Vilken snudd på magisk känsla musiken kan ge?
Följ på Instagram

@sangforalla

Copyright © 2020 Anneli Björklund. All rights reserved.
Sida skapad av: Kreation Studio