February 22, 2021
Torr luft påverkar din röst - 3 tips för att bli fri besvären

Besväras du av torr luft nu på vintern? Här får du hjälp!

Du vaknar, sväljer, och halsen känns som en öken med eksem. Den torra luften nu på vintern kan verkligen ge en massa obehag om man inte använder några trix för att motverka besvären. Jag tänkte att jag skulle dela med mig av några i det här inlägget så att du kan fortsätta använda rösten utan större konstigheter även fast vi har det som vi har det här på norra halvklotet.

Besvär du kan känna av

Förutom att halsen känns torr så kan du bli hes. En hes röst betyder att dina stämband inte sluter tätt utan att luft slipper igenom, och klangen blir då väsig, luftig. När rösten är så betyder det att den slits och kroppen bildar då till slut slem där för att försöka skydda sig. Detta leder i sin tur till att du vill harkla dig, eller hosta (det är lite skonsammare än att harkla sig). Det blir också slitigt, och så har vi en ond cirkel av saker som göra rösten sämre.

Varför blir luften torr?

Under vintern kan inte luften ute hålla lika mycket vätska som under sommaren, och eftersom vi värmer våra hus på diverse olika sätt så dunstar ännu mer av luftfuktigheten bort inomhus. Vi människor göra av med 20-25% mer vätska genom andning och svettning på vintern också (källa www.hushåll.se).

3 tips för att bli av med besvären i halsen

Så vad gör vi då för att bli av med detta? Jo:

  1. Blöt badlakan eller handdukar och häng någonstans i rummet (inte på ett element eftersom det torkar superfort då), alternativt köp en luftfuktare.
  2. Drick vatten kontinuerligt för att hålla din kropp återfuktad. Ha gärna en flaska eller ett glas vid sängen så kan du dricka om du vaknar på natten.
  3. Koka upp vatten och häll i en skål, ta ett badlakan över huvudet och skålen och andas in de ljuvliga ångorna.

Om du dessutom känner av besvär i näsans slemhinnor så tipsar jag om att köpa näsolja t ex Nozoil och använder det morgon och kväll. Det gör jag och det funkar himla bra! Jag har haft en himla massa besvär med halsen den här vintern och har fått ta till alla knep för att jag inte ska behöva gå omkring och harkla. Det tar tid att få bort såna olater om man väl har börjat. Det blir liksom en ovana. Men det går och man Sammanfattningsvis med torrluft går att lösa. Nyckeln är att tillföra mer fukt till din inomhusluft och din kropp. Luftfuktare eller eller gör-det-själv-lösningen med badlakanet är enkla medel, och dricka mer vatten kan vi sällan göra för mycket. Ett glas till varje kaffekopp kanske?

Sammanfattningsvis

Besvär som orsakas av torr luft kan motverkas. Det handlar om att tillföra fukt till din inomhusluft och din kropp. En luftfuktare eller badlakanstricket är utmärkta lösningar och att dricka vatten går inte att påminna om för många gånger (inte till mig i alla fall). Ett glas till varje kaffekopp är en bra grej har jag hört.

Ha det fint och njut av solen som skiner på oss längre nu!

/Anneli

Anneli Björklund

Sång & röstcoach I sång för alla
läs mer
Du kanske också är intresserad av
News
Kulningkurs 2022

Anneli Björklund

Vill du lära dig kula? Då hittar du mina kurser för 2022 här!
News
Den folkkära körsången - Är den fortfarande viktig?

Anneli Björklund

Kommer körsång att vara stort i Sverige om 10 år? Finns det tillräckligt med folk som pratar om hur roligt det är att sjunga i kör? Får våra barn veta hur kul det är, vilken gemenskap man kan få, vilka kompisar? Vilken snudd på magisk känsla musiken kan ge?
Följ på Instagram

@sangforalla

Copyright © 2020 Anneli Björklund. All rights reserved.
Sida skapad av: Kreation Studio