August 2, 2021
Zoom - Hur du får det bästa ljudet

En snabb guide som hjälper dig ställa in ljudet på Zoom så att du får ut det bästa av din sånglektion, konferens, eller ditt vanliga samtal.

Zoom ljudinställningar - på dator eller laptop

Okej, här kommer de inställningar som både jag som lärare och du som sångelev MÅSTE ställa in för att vi ska få en så bra upplevelse av sånglektionen som bara är möjligt. Det tar bara några minuter (typ 3 max) och kan göras om du har appen Zoom på din dator. Du kan inte göra de här inställningarna på mobilappen, eller om du ansluter via en webbläsare.

När ni startat mötet, gå till MUTE-knappen nere till vänster i videofönstret och klicka på den lilla pilen bredvid ordet Mute. Då kommer en lista med alternativ upp. Klicka på Audio Settings

  1. Klicka ur ‘Automatically Adjust Microphone Volume
  2. Lite ovanför det, dra ‘Input Volume’ regeln till runt 75%. Lite mindre om du sjunger starkt.
  3. Klicka i boxen “Show in-meeting option to “Enable Original Sound” from microphone”. Den här är jätteviktig! En del av mjukvaran i programmet som ska hjälpa till vid tal, tror att långa toner är bakgrundsljud och tystar dem. Superstörande.
  4. Ändra “Suppress Persistent Background Noise” till LOW eller om du kan stäng av funktionen. (Jag har inte hittat den avknappen)
  5. Ställ in “Echo Cancellation” till auto.
  6. När du är tillbaka till själva samtalet, tryck på “Turn on Original Sound” i övre vänstra hörnet.

Så klart! Nu har du ett klart förbättrat ljud, njut! De här inställningarna är absolut nödvändiga både för lärare och elev. Den bästa upplevelsen av Zoom får du om du använder din dator, och inte en smartphone eller surfplatta.

Andra operativsystem

Om du fortfarande har problem med ljudet och har en PC, så behöver du kanske gå in och kolla en gång till i kontrollpanelen. Där hittar du andra inställningar som t ex att stänga av automatisk volymkontroll och ljudinställningar.

iPhones/iPads

Det är inte idealiskt att använda dessa två för sånglektioner varken för dig eller för din lärare. Men, om någon av er inte har något annat val, så kan du i alla fall göra den här inställningen för att förbättra ljudet:

Settings > Accessibility > Audio/Visual > Phone Noise Cancellation (klicka ur)

Ansluta extern mikrofon och hörlurar

Ska du ha någon eller båda dessa? Jag har kollat på Zooms rekommendationer, och de säger att det finns tre anledningar till att du ska ha egna hörlurar med inbyggd mikrofon.

1. Det blir skönare för dig att lyssna

2. Du får ett klarare ljud

3. Det blir mindre bakgrundsljud för alla som är med i samtalet.

Om du inte har hörlurar med mik, går det bra med bara hörlurar och sen datorns inbyggda mik. Har du bara mikrofon och inga hörlurar, går det bra med datorns högtalare. Det går också bra att bara använda datorns högtalare och mik. Så allt funkar. Det är bara tal om vad du tycker duger för dig. Självklart blir det bättre för mig som lärare om du har en bättre mikrofon är den på datorn, men, det funkar. :)

Det löser sig

Självklart hjälper jag dig med det här när vi ska koppla upp oss, och du behöver inte stressa över om det inte fungerar. Teknik kan alltid strula, för alla. Så no sweat!

Blir du sugen på att sjunga nu då?! Boka en lektion vetja!

Vi hörs!

Anneli Björklund

Sång & röstcoach I sång för alla
läs mer
Du kanske också är intresserad av
News
Lever du inne i ditt huvud eller i nuet?

Anneli Björklund

Lever du inne i dina känslor och låter dem ta överhanden? Läs här för att få tips på hur du samlar dig och lever mer i nuet.
News
Hur du gör för att sjunga med känsla

Anneli Björklund

Har du funderat på vad det egentligen är som gör att vissa sångare som du gillar, bara får det att rysa i hela kroppen, eller att deras ord träffar dig helt utan filter, bara går rakt in? Du vet ju att de sjunger med känsla såklart, men hur gör de för att få till det? Fortsätt läsa så ska jag förklara.
Följ på Instagram

@sangforalla

Copyright © 2020 Anneli Björklund. All rights reserved.
Sida skapad av: Kreation Studio